Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Jedzenie powinno być źródłem przyjemności

Gościem najnowszego odcinka podcastu „Powiedz to kobiecie” jest Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, autorka „Poradnika pozytywnego jedzenia”, która obala żywieniowe mity i skupia się na naukowych faktach.

Internet i media społecznościowe coraz intensywniej „atakują” informacjami – często sprzecznymi – na temat zdrowego odżywiania. Półki w księgarniach również uginają się od pozycji o profilu kulinarno-zdrowotnym. Ci, którzy chcą dobrze się odżywiać i dokonywać mądrych wyborów, mogą czuć się zagubieni w gąszczu docierających do nich informacji, zwłaszcza gdy pochodzą one z niesprawdzonych źródeł. 

Z tego odcinka dowiesz się:

  • co to znaczy „zdrowo się odżywiać”
  • czy diety odchudzające mają sens
  • czy zdrowsze jest mleko krowie czy roślinne
  • czy Polacy są zdrowo odżywiającym się narodem
  • czy cukier i białą mąkę warto całkowicie wykluczyć z jadłospisu 
  • na czym polega chronodieta
  • czy warto stosować post przerywany
  • ile posiłków dziennie powinno się spożywać
  • czy mięso (i jakie) warto wyeliminować z diety
  • w jaki sposób się odżywiać, żeby to, co mamy na talerzu „szło nam na zdrowie”

W rozmowie poruszony jest temat diety wegetariańskiej i ograniczenia spożycia mięsa. 

- Im mniej produktów odzwierzęcych znajdzie się w naszym jadłospisie, tym będziemy zdrowsi. Zalecana ilość mięsa na osobę rocznie to dwadzieścia dwa i pół kilograma zdaje się. A my w Polsce jemy ponad sześćdziesiąt kilogramów! Można jeść mięso, ale jedną trzecią mniej. Im mięso tańsze, tym jest gorszej jakości, mniej odżywcze. Więc czasem moim zdaniem lepiej z niego zrezygnować i sięgnąć po fasolkę, soję, soczewicę, cieciorkę czy bób. Mięso spożywać rzadziej, ale jeśli już – to lepszej jakości. Pamiętajmy, że mięso czerwone oraz przetworzone zostało wpisane na listę produktów rakotwórczych wraz z nikotyną w 2015 roku. Nikt nie ma już wątpliwości i nie neguje, że palenie papierosów jest przyczyną występowania nowotworów. A kiedy zjemy salami albo kiełbasę, to się to z nowotworem nie kojarzy. Zalecenia naprawdę są proste i naukowo udowodnione, więc myślę, że warto szukać zamienników smacznych zamienników. Nie chodzi o to, żeby zjeść parówkę sojową, która smakuje trochę jak tektura, tylko dlatego, że jest zdrowsza. Jedzeniem trzeba się cieszyć i znaleźć danie, które zadowoli nas również pod względem smakowym – przekonuje dietetyczka.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr podkreśla, że jedzenie powinno być dla nas źródłem przyjemności, a nie stresu czy wyrzutów sumienia. 

- Niech jedzenie nas karmi. Myślmy o tym, że ono nas leczy i uzdrawia, a nie zabija. Za dużo jest w naszym życiu stresu, żebyśmy wyrzucali sobie, że zjedliśmy coś niezdrowego – uspokaja ekspertka. 

Prowadzący

Szefowa serwisu Kobieta.rp.pl i prowadząca podcast „Powiedz to kobiecie”.
Absolwentka italianistyki UW i podyplomowych studiów z zakresu public relations w Instytucie Filozofii i Socjologii PAN na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych UW. Po studiach pracowała jako tłumacz w TVP. Pracę dziennikarki rozpoczęła w dwutygodniku Viva! Wieloletnia redaktor naczelna takich magazynów jak Voyage, Shape, Joy, InStyle i Gala. Prowadziła w Polsacie program „Studio Weekend” i „Na czasie” w TVN Style. Twórczyni i prowadząca podcastów „Porażka czyli sukces”.